Skip to main content

De Geschiedenis van Hotel Pauw in Nijmegen: Van De Pauw tot Hotel Pauw

Elk gebouw heeft zijn eigen verhaal te vertellen, en Hotel Pauw in Nijmegen is daar geen uitzondering op. Dit charmante hotel heeft door de jaren heen verschillende namen gedragen en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vorige eeuw. In dit artikel nemen we u mee op een reis door de tijd en verkennen we de verschillende periodes waarin dit hotel de namen Hotel De Pauw, Hotel Atlanta, Schaeffer Hotel en Hotel Karel heeft gedragen en nu uiteindelijk weer Hotel Pauw heet.

Hotel de Pauw

Het begon allemaal begin 1900 toen de heer F.W. van der Linden het hotel oprichtte onder de naam Hotel De Pauw. Het was een populaire plek voor reizigers die de stad bezochten en was gelegen in het hart van het historische centrum van Nijmegen.

Hotel Pauw Nijmegen

Hotel Atlanta

Na de oorlog kreeg het hotel een nieuwe eigenaar en een nieuwe naam: Hotel Atlanta. Het hotel was erg populair bij studenten en jonge reizigers. In de jaren 60 en 70 was het hotel een ontmoetingsplaats voor de hippiebeweging en andere jongeren die zich bezighielden met tegencultuur.

Hotel Cafe Restaurant "Atlanta" door Grijpink, Nijmegen - 1950

hotel atlanta 1953 door r zwanniken

Schaeffer Hotel

In de jaren 70 werd het hotel overgenomen door de familie Schaeffer en kreeg het de naam Schaeffer Hotel. Onder hun leiding werd het hotel verder uitgebreid en gemoderniseerd. 

Verbouwing van het voormalige Hotel 'De Pauw', nu gepacht door dhr. Schaefer; in dit pand zijn ook de fotograaf Nico Grijpink en kapper John Bertine gevestigd ; links Chinees Restaurant Nanking en rechts Kantoorboekhandel Biessels door Fotopersbureau Gelderland - Netherlands - CC BY-SA.https://www.europeana.eu/item/2021651/https___hdl_handle_net_21_12122_270801

Verbouwing van het voormalige Hotel ‘De Pauw’, nu gepacht door dhr. Schaefer; in dit pand zijn ook de fotograaf Nico Grijpink en kapper John Bertine gevestigd ; links Chinees Restaurant Nanking en rechts Kantoorboekhandel Biessels door Fotopersbureau Gelderland.

Opnieuw Hotel Atlanta

Halverwege de jaren 80 werd het hotel wederom overgenomen en verbouwd. Het kreeg opnieuw de naam Hotel Atlanta. Exploitanten zijn in de 30 opvolgende jaren onder andere dhr. Steenbrugge en de familie Arntz geweest.

Hotel Karel

In 2017 kwam er een einde aan Hotel Atlanta. Na weer een overname en kreeg het de naam Hotel Karel, vernoemd naar Keizer Karel. Het hotel werd gerenoveerd en de inrichting gemoderniseerd door de familie van de Rijdt. 

Opnieuw Hotel Pauw

In 2021 werd het hotel overgenomen door het Horecalegioen en kreeg het zijn oorspronkelijke naam terug: Hotel Pauw. De nieuwe eigenaren hebben het hotel grondig gerenoveerd en gemoderniseerd, terwijl ze ook rekening hielden met de rijke geschiedenis van het gebouw. Het hotel heeft nu een eigentijdse uitstraling met een hip en bruisend karakter, wat aansluit bij de moderne stad Nijmegen.

Vandaag de dag is Hotel Pauw een populaire plek voor zowel toeristen als zakenreizigers. Het hotel heeft een uitstekende locatie in het centrum van Nijmegen, dicht bij winkels, restaurants en bezienswaardigheden. Je kunt er genieten van heerlijke streetfood en cocktails. Daarnaast bieden de mooie kamers een ideale plek in het centrum om te overnachten. Ook is het mogelijk er een feestje of vergadering te organiseren in het zaaltje op de eerste verdieping. Hotel Pauw is de ideale uitvalsbasis om de stad te verkennen en te genieten van alles wat Nijmegen te bieden heeft.

In de afgelopen eeuw heeft Hotel Pauw in Nijmegen verschillende eigenaren en namen gehad, maar het heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de stad en heeft vele generaties reizigers verwelkomd. Met zijn rijke geschiedenis en eigentijdse uitstraling is Hotel Pauw een bijzondere plek om te verblijven en te genieten van de charme van Nijmegen.

Leave a Reply